Familieopstellingen

De Grotere Ziel beweegt zich in èèn enkele richting, en dat is om het afgescheidene terug deel te laten uitmaken van het geheel.
— Bert Hellinger
 
  • Heb je ooit gemerkt hoe een familie generaties lang een patroon herhaalt? In de positieve zin zie je bijvoorbeeld een lijn van dokters of ondernemers in de familie. Of een bepaald talent wordt van generatie op generatie doorgegeven.
    In de negatieve zin lijden een aantal familieleden aan dezelfde ziekte of merk je een lijn vrouwen op die geen man kunnen vinden. Soms geraakt een familie generaties lang niet uit de armoede. De patronen kunnen werkelijk alle richtingen uitgaan. Het positieve willen we uiteraard behouden en doorgeven, maar voor een goede reden willen we de negatieve patronen stoppen.

    We zijn elk individuen met een vrije wil, maar we maken uiteindelijk ook deel uit van een familiesysteem. We zijn verbonden met alle familieleden die er zijn en ooit zijn geweest. Het bijzondere aan ons als mens is dat we uit blinde liefde en loyaliteit de onverwerkte emoties van onze ouders of voorouders gaan meedragen. We kopiëren ze eigenlijk en zo menen we soms onze familie te redden van een zwaar lot. Dit proces gebeurt onbewust, maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn.

    Met een familieopstelling, een psychotherapeutische techniek, kan je een persoonlijke vraag rond je relaties, gezondheid of werk inbrengen en verwerken. Meer bepaald komt tijdens een opstelling je familiesysteem aan het licht en zie je niet alleen welke verstrikking met je ouders of voorouders je probleem veroorzaakt, maar ook de oplossing.

    Mogelijke thema’s voor een familieopstelling kunnen zijn:
    - Mentale problemen: angsten, burn-out, depressies, zelfmoordneigingen, persoonlijkheidsstoornissen, autisme, adhd…
    - Fysieke problemen: allerlei soorten (vaak chronische) aandoeningen en ziektes, infecties, kanker,…
    - Relatieproblemen: emotioneel en/of fysiek afwezige partner, communicatieproblemen, geen samenwerking, ruzies, overspel, huishoudelijk geweld, misbruik…
    - Problemen rond werk: burn-out, werkloosheid, overmatige werkdruk, workaholic, communicatieproblemen, zwakke of afwezige baas,…

  • Opstellingen kunnen gedaan worden in zowel individuele sessies als in groep. Beide vormen hebben hetzelfde heilzaam effect.

    Aan het begin van de sessie is er een voorgesprek. We bespreken dan je vraagstelling. Daarna overlopen we de feiten uit je familiegeschiedenis. Niet alleen is het belangrijk om te weten wie leeft en niet meer leeft, maar ook welke zware gebeurtenissen of trauma’s er geweest zijn. Onderaan deze pagina vind je een vragenlijst terug om de feiten op een rijtje te zetten. Vul deze lijst zo volledig mogelijk in en breng het mee naar de sessie, op papier of digitaal. We stellen a.d.h.v. de feiten je genogram op. Die mag je na de sessie mee naar huis nemen.

    Na het voorgesprek begint de opstelling. Tijdens een groepssessie kies je uit de groep een aantal representanten voor je familieleden uit. Bij een individuele sessie kan je kiezen uit stoelen of bodemankers. Rekening houdend met je thema, geef je hierna de representanten, stoelen of bodemankers een plaats in de ruimte, zoals het voor je klopt. Door dit plaatsen komt je familiesysteem naar boven en kunnen representanten zich invoelen in hun rol dankzij ‘het wetend veld’. In een individuele opstelling gaat u zelf op de plaatsen invoelen. Dit invoelen gebeurt helemaal vanzelf. Met wat zich aandient, begeleid ik de opstelling. In het groepsgebeuren volg je wat er zich ontplooit. Dit meevolgen brengt veel in je in beweging en heeft een heilzame werking.

    Op het einde van de opstelling neem je je eigen plaats in de opstelling in. De opstelling is afgerond wanneer gezien is wat gezien moet worden en iedereen zijn echte plek heeft gekregen. Uiteindelijk kan je een stap in de goede richting doen.

    De eerste 20 minuten na je opstelling zijn cruciaal. Om je integratieproces optimaal en ongestoord te laten doorwerken, is het aangeraden om na je opstelling een kwartier tot 20 minuten te rusten en met niemand te spreken. Ook na de sessie ga je een integratieperiode tegemoet. Je hebt namelijk wat tijd nodig om de nieuwe indrukken te verwerken en een nieuw narratief in je leven in gang te zetten. Ik raad aan om genoeg tijd tussen twee sessies te laten. De regel is drie maanden, maar het kan korter of langer duren vooraleer je terug een opstelling wilt doen. Je gevoel is de beste leidraad.

    Tijdens groepssessies stel je jezelf als vraagsteller uiterst kwetsbaar op. Ook als representant kan je geraakt worden door wat zich ontvouwt. Daarom zorg ik voor een veilige omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn en waar er geen oordelen zijn. Veel van mijn cliënten hebben daarom mogen ervaren wat een mooie verbinding ontstaat tussen de deelnemers na een groepssessie!

  • Familieopstelling individueel 1,5u: €130,00

    Intake 30 min.: €30,00

    Alle prijzen zijn exclusief btw (kleine onderneming, btw niet toepasselijk).

    Betaling is mogelijk met payconiq of contant. Factuur is mogelijk op aanvraag. Factuur kan voldaan worden met payconiq, contante betaling of overschrijving.

    Individuele sessies kunnen ingepland worden op werkdagen tussen 09u00 en 18u00.
    Bekijk ‘Events’ voor de volgende opstellingsdagen.

  • Download hier de vragenlijst.